Liposuction ile yağ aldırma ameliyatı
Liposuction
Yağ aldırma ameliyatı liposuction, karın, bel, basen, kalça, uyluk, diz ve çene altı gibi kısımlarında yerleşen vücut hatlarını bozan fazla yağ dokusunun 3-4 mmlik küçük kesilerden kanüllerle vakumlanarak alma işlemidir. Yağ aldırma ameliyatı kesinlikle zayıflama yöntemi değil, vücut hatlarını düzeltme estetiğidir ve bireyin daha hoş görünüme ulaşmasını sağlar. Erkek meme büyümesi olan jinekomasti tedavisinde de liposuction kullanılabilmektedir. Bazı bölgelerde deri elastikiyeti sorunlu ise liposakşın yerine veya birlikte germe ameliyatları gerekebilir, mesela karın germe, uyluk germe gibi. Karın yağlarını aldırmak isteyen bireylerde cilt sıkı ise liposuction tercih edilebilir, sarkma oluşmuş ise toparlanmayı sağlayacak tek yöntem karın germe estetiğidir.
Genetik yatkınlık, kötü yemek alışkanlıkları ve yeterli egzersiz yapılmaması vücutta istenmeyen yağ birikimlerine neden olur. Böyle durumlarda öncelikle beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi ve uygun egzersizlerin yapılması önerilir. Ancak bunlar her zaman yeterli olamaz, bazı bölgelerdeki yağ birikimleri kalmaya devam eder. Liposuction inatçı yağ birikimlerini alıp vücut şekillendirme için kullanılır ve bu durumlarda çok başarılı sonuçlar verir.
Yağ aldırma işlemi için uygun adaylar genel olarak düzgün vücut hatlarına sahip, tıbbi olarak sağlıklı, aşırı kilolu değil bölgesel olarak yağ fazlalıkları olan, gerçekçi beklentileri bulunan bireylerdir. Yağ alma estetik cerrah olmayan kişiler tarafından yapılırsa, tek seansta aşırı yağ alınırsa, diyabet, önemli kalp, solunum ve dolaşım problemi olan bireylerde ciddi risk oluşturur. Bu riskli adaylar ilgili dahiliye uzmanı doktorlarından onay ve öneri alınarak hazırlanmalıdır.
Liposuction ile yağ aldırma estetiğinde her ameliyatta olduğu gibi çeşitli riskler bulunmaktadır. Anesteziye ve cerrahi yönteme ait komplikasyonlar nadir de olsa görülebilir. Ancak riskli olarak bahsedilen hastalık varlığında (önemli kalp, akciğer ve damar hastalıkları gibi) bu ameliyattan kaçınılır, veya ilgili uzman doktorların onay ve önerilerini alarak hazırlanmak gerekir, böylece bu riskler göz ardı edilebilecek kadar azalır. Aksi halde yağ veya kan pıhtısı oluşması ve bunların özellikle akciğere atılmasına bağlı ölüm görülebilmektedir.
Cerrahi yönteme ait en sık rastlanan sorun, cilt elastikiyeti yetersiz bireylerde ameliyat sonrası cilt düzensizlik ve dalgalanmalarının oluşmasıdır. Liposuctionda tecrübeli estetik cerrah, adaya hangi bölgede ne kadar yağ alınması durumunda sorun yaşanabileceğini anlatacak beklenti ve planlamada doğru yönlendirecektir. Hafif ve orta seviyeli düzensizlikler, sıkı el masajları veya vakumlu masaj cihazları ile giderilebilir, ileri durumlarda düzeltme işlemleri, belki germe ameliyatları gerekebilir. Yağ alınan sahalarda geçici hissizlik ve renk değişiklikleri de oluşabilir. Morluklar genellikle 2-3 hafta içinde geçecektir.
Ameliyat bölgesinde kan veya sıvı birikimi (seroma) görülebilir, kendiliğinden geçebileceği gibi aspirasyon gibi ek işlem gerektirebilir. Hematom olşan bölgelerde pigmentasyon oluşabilir. Bu birikim alanlarında enfeksiyon görülebilir. Bölgesel lenfatiklerin zedelenmesi sonucu kalıcı ödem görülebilir. Lazer ve benzeri termal liposuction tekniklerinde derialtı ve deri yanıkları görülebilir.
Estetik cerrahi uzmanı muayene esnasında adayın şikayetlerini dinledikten sonra hangi bölgelerde sorun olduğuna bakar, o bölgelerdeki deri kalitesini inceler. Çevre bölgelerdeki varis gibi ek sorunları araştırır. Adayın tıbbi geçmişi sorgulanır, sigara ve vitamin benzeri madde kullanımı, ek sistemik rahatsızlıklar, alerjiler, ilaç kullanımları, ilgili bölgelere daha önce yapılmış müdahaleler sorulur. Bu aşamada aday doktoruna her şeyi açıkça anlatmalı, kendi sağlığı için hiç bir şeyi saklamamalıdır. Estetik cerrah adaya hangi bölgelerde liposuctiondan fayda göreceğini, hangi bölgelerde işe yaramayacağını veya ek sorun ve risklere yol açacağını anlatır. Önceki hasta resimleri üzerinden olası düzelme ve limitler konuşulur. Aday bu aşamada beklentileri ile cerrahın olası sonuç öngörülerinin uyumlu olup olmadığına bakmalı, sağlıklı ve risksiz bir değişim için müdahale edilecek alanlar ve alınabilecek yağ miktarı konusunda doktorunun önerilerine dikkat etmelidir.
Liposuction kararı alındığında ise hazırlık için kan testleri, gerekirse diğer branş uzmanlarından konsültasyon istenir. Sigara kullanımı var ise ameliyattan 10-15 gün önce kesilmesi, sonrasında da iyileşme risklerini azaltmak için en az bir o kadar süre daha kullanılmaması önerilir. Aspirin veya kan sulandırıcı etkisi olabilecek maddeler sorgulanır, ek rahatsızlığa bağlı bırakılması mümkünse 7 gün önceden kesilir. Yine bu aşamada anestezi, hastane ve sonrası konuşulur.
Yağ alma ameliyatı uygun koşulları olan hastanelerde, çeşitli anestezi teknikleri yardımıyla yapılabilir. Az miktarda yağ alınacak ve küçük bölgelere yapılacaksa, sadece o bölgelerin uyuşmasını sağlayacak lokal anestezi tercih edilebilir. Biraz daha geniş alanlarda sedasyon eklenebilir, bu sayede hasta hafif bir rahatsızlık ve dokunma hissine rağmen uyanık ancak rahatlamış olarak ameliyatını geçirir. Daha fazla yağ alma gereken liposuction için ağrısız doğumlarda kullanılan epidural anesteziyle birlikte sedasyon, yada genel anestezi tercih edilebilmektedir.
Liposuction ameliyatında önce ilgili alanlara, ağrı duyusunu önleyen ve damarların kasılarak küçülmesini sağlayan özel bir sıvı verilir. Sonrasında 3-4 mmlik kesilerden girilen ince özel borular (kanül) ile yağ dokuları parçalanıp vakum ile dışarı alınır. Cilt kesileri fark edilmeyecek bölgelere yapılır. (örn göbek deliği içi, kasık kıvrımları, eski çatlaklar gibi) Vücudun simetrik kısımları karşılaştırılarak yağlar alınır ve bitiminde pansumanlar kapatılarak sıkı bir korse giydirilir. İşlem hastanın durumuna göre 1-3 saat kadar sürebilir.
Liposuction ile yağ aldırma ameliyatı yapılan hasta geceyi hastanede geçirir. Yağ alınması esnasında sıvı kaybı da olacağından bunun yerine koyulması ve yakın takibi gereklidir. Genellikle ameliyatı takip eden gün taburcu olunur. İlk günlerde biraz halsizlik ve hafif sızılar olması, kesilerden bir miktar vücut sıvısı akıntısı normaldir. Şişliklerin fazla artmaması ve derinin yeni vücut konturuna daha iyi uyum göstermesi için elastik korseler yaklaşık 3-4 hafta kullanılması gerekir. Enfeksiyondan korunmak için antibiyotik reçete edilir. Liposuction sonrası verilen ağrı kesici tabletler almak sızılar için yeterli olur. Bu süre içinde aralıklı olarak kontroller yapılmalıdır.
Hastadan hastaya değişmekle beraber, liposuction operasyonundan bir hafta sonra kişi aşırı eforlar hariç günlük aktivitesine dönebilir. Kesilere genellikle dikiş atılmaz, kendiliğinden kapanır, dikiş gerektiyse de 1 hafta veya 10 gün içinde alınacaktır. Yıkanma genellikle bu dönemden itibaren mümkün olur. Morluklar ilk haftalarda kaybolacaktır, bununla birlikte asıl görünümün oturmaya başlaması için 4-6 hafta beklemek gerekebilir. Liposuction ile yağ aldırma estetiğinin ardından 6 ay sonra fizyolojik iyileşme tamamlanmış olacak ve asıl görünüme kavuşulacaktır. Daha iyi bir sonuç için bu süre içinde estetik cerrah kontrolünde kalınması, beslenme, masaj ve benzeri konulardaki önerilerine uymak gereklidir.
Yağ aldırma ameliyatı liposuction
Op Dr Cenk Tokat
Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı
İzmir 0232 4637505