Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı estetiği

 

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) üst göz kapaklarında sarkma, alt göz kapaklarında sarkma, torbalanma, kırışma ve buna bağlı oluşan koyu renkli halkaların düzeltildiği bir estetik cerrahi müdahaledir. Kişiyi yorgun ve yaşlı gösteren, hatta görme alanını daraltabilen bu sorunlar göz kapağı ameliyatı ile kolayca giderilebilir. Tek başına yapılabildiği gibi, gerekli durumlarda diğer yüz gençleştirme ameliyatlarına ek olarak uygulanabilir.


Bazı sistemik rahatsızlıklar (hipotiroidizm gibi tiroid problemleri, kuru göz, şeker hastalığı ve ciddi kalp-damar hastalıkları gibi) göz kapağı estetiğini riskli hale getirebilir. Retina ayrılması yada glokom gibi rahatsızlıklar da dikkat gerektirir ve göz hastalıkları uzmanının bu estetik ameliyat öncesi kontrolü gerekebilir. Göz kapağını kaldıran kasların gevşekliğine bağlı kapak düşüklüğü -pitozu- ayrı değerlendirilmesi gereken bir sorundur.

İlk muayene sırasında göz kapaklarındaki kas gevşekliği, deri fazlalığı ve yağ torbaları incelenerek ameliyat planı yapılır. Günümüzde tüm göz kapağı estetiklerinde yağ torbalarının çıkarılması veya fazla deri alınması gerekmemektedir, çünkü bu bazı hastalarda ilerleyen zamanlarda çökük görünen göz yapısı veya aşağı çekilmiş kirpik hattına neden olmaktadır. Bunun yerine soruna yönelik müdahaleler planlanmaktadır, gevşeyen göz çevresi kaslarının sıkılaştırılması gibi.
  

Göz kapağı estetiği aslen lokal anestezi altında yapılmaktadır. Müdahale edilecek bölgeye lokal anestetik ilaçların enjeksiyonu ile uyanık olarak, dokunma hissine rağmen tamamen acısız bir şekilde işlem yapılır. Bazı hastalarda estetik cerrahın yada adayın isteği doğrultusunda genel anestezi uygulanabilir.


Göz kapağı estetiği hastanın durumuna göre olarak genellikle 1-2 saat kadar sürer. Üst göz kapağı kesisi kapağın doğal kıvrım hattı içinde, alt göz kapağı kesisi kirpiklerinin hemen altından kaz ayağı gibi yana uzanabilir. Fazlalık deri, varsa yağ torbaları alınır, kas sıkılaştırılır.  Kesiler ameliyatın sonunda alınacak derialtı dikişler ile kapatılır ve üzerine ince bantlar yapıştırılır. İlk 1-2 gün için bu bölgede ağrı kesicilerle tamamen kontrol edilen hafif sızlamalar olabilir. Göz kapağı ameliyatının ilk günlerinde alt ve üst kapakları hafif şişebilir ve morluklar oluşabilir. Morlukların miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterir, ancak genellikle 7-10 gün içinde tamamen kaybolurlar.

Dikişler genelde 7. günde alınır, ameliyatı takip eden hafta içinde şişliklerin büyük çoğunluğu ve dikiş hattındaki kızarıklık da geriler. 10. günden itibaren makyaj yapılması mümkün olur. Bu da kamuflaja olanak sağlar.

Göz kapağı estetiği sonrası komplikasyonlar bu işin asıl uzmanı olan Estetik cerrahların elinde çok nadiren ortaya çıkar ve genelde küçük sorunlardır. Ancak yine de enfeksiyon yada anesteziye karşı reaksiyon gibi problemlerin görülme olasılıkları unutulmamalıdır. İlk bir iki hafta boyunca sulanma, ve ışığa hassasiyet gibi geçici değişimlerin olması muhtemeldir. Bazı hastalarda ilk günlerde uyku sırasında gözleri kapatmada güçlük görülebilir, ancak çok nadir durumlarda bu durum kalıcı hale gelebilir. Bir başka nadir komplikasyon da ektropion denen ve alt kapağın aşağı doğru çekilmesiyle sonuçlanan durumdur ve ek bir cerrahi tedavi gerektirebilir. Kas tonusunu ciddi şekilde kaybetmiş kişilerde torbalanma kısmen tekrar edebilir. 

Göz kapağı estetiği sonrasında iyileşme hızlıdır, 10-15 gün sonrasında tazelenmiş bakışlarla normal hayata dönülür. Dikiş izleri gizli yerlerde olsa da ilk haftalarda hafif kızarık olabilir. Şişlikler takip eden haftalar içinde azalacak, izler solup incelecek ve dikkatle bakılmadıkça fark edilmeyecek bir çizgi haline gelecektir. Yine tüm ameliyatlarda olduğu gibi tam iyileşme altı ayı bulabilecektir. Birey kısa sürede yorgun ifadesinden kurtulup dinç taze bakışlara kavuşacaktır.
 

Göz Kapağı Estetiği

 

Op Dr Cenk Tokat

 
Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı
 
İzmir 0232 4637505